פיתוח מקצועי עצמאי, כמו שאתם עושים כרגע כשאתם בוחנים הטמעה של כרטא בהוראה שלכם, הוא אחד הביטויים המובהקים ביותר של מקצוענות. אז ברור לנו מהשורה הראשונה עם מי יש לנו עסק, וטוב לנו עם זה.
מי שהולכים להרוויח מזה הם הסטודנטים* שלכם, כי עם הזמן ההוראה שלכם הולכת ומשתפרת.
אנחנו גם שמחים שאתם שוקלים או אפילו החלטתם להטמיע מיפוי מושגים בהוראה שלכם. זה כלי הוראה ולימוד אפקטיבי מאוד כאשר משתמשים בו נכון. מטרת המדריך הזה היא לסייע לכם לעשות את זה עם פחות שגיאות ממה שאנחנו עשינו לאורך השנים.
למי שרגיל לעבוד עם מפות מושגים, לפעמים נראה שקל להכניס מפות מושגים לשגרת ההוראה. אבל המציאות מלמדת שבדרך כלל נדרש תהליך מובנה והדרגתי הלוקח את הסטודנטים צעד אחרי צעד מהיכרות עם מושגי יסוד של השיטה, עבור דרך שליטה טכנית בתוכנה ובכללים לבניית מפות מושגים, ועד לרכישת המיומנות במגוון דגמי הוראה, כאשר לאורך כל הדרך הסטודנטים זמינה הדרכה ועזרה.
כדי להקל עליכם את השילוב של מיפוי מושגים וכרטא בהוראה שלכם, הכנו את המדריך הזה.
*מכאן והלאה כל הלומדים בכל הגילאים יקראו 'סטודנטים'
המדריך בנוי בצורה של רשימת טיפים ובסופה Checklist לבדיקת ההוראה שלכם על פי הטיפים. אנחנו מציעים לקרוא את כל הטיפים ולחשוב אם ואיך הם יכולים להיות רלוונטים להוראה שלכם.
תרחיש השימוש הסביר הוא שיהיו טיפים שתמצאו רלוונטים עבורכם, יהיו כאלה שתחשבו שמתאים לכם לממש אבל בצורה שונה ממה שהצגנו, ויהיו כאלה שתמצאו כלא רלוונטיים עבורכם. זה בגלל שהמדריך פונה לכל מי שרוצה להטמיע מפות מושגים בהוראה שלו.ה, קשת רחבה מאוד של אנשי חינוך.
מאוד סביר שעם הזמן תלמדו מהניסיון של עצמכם, וכמו שאתם מעדכנים את תוכן ההוראה שלכם מדי פעם, תעדכנו גם את החלקים שעוסקים במיפוי מושגים. אנחנו נשמח לשמוע (כאן, וגם למטה בתגובות) על התובנות שלכם, כדי שנוכל להמשיך ולשפר את המדריך לטובת קהילת המשתמשים של כרטא.
הנה מספר רעיונות איך להכניס את כרטא בצורה הדרגתית להוראה מקוונת.
כאשר הסטודנטים מבינים את הערך של מיפוי מושגים להצלחה הלימודית שלהם המוטיבציה שלהם גבוהה יותר ואיתה גדלים סיכויי ההצלחה של הטמעת השיטה. הנה כמה רעיונות איך להביא אותם לשם:
כל התשובות שהתלמידים ענו הן אכן דרכים ללמוד, וזה בסדר, הם לא שגו. אבל השאלה המרכזית נותרה לא פתורה: "מה הצעד הראשון בלימוד, הצעד שמאפשר את כל השלבים שיבואו אחריו?". בשלב הזה הכיתה מבינה שחסרה להם חתיכה חשובה בפאזל שעוסק ב'לימוד' ו'הבנה'. אפשר להרגיע אותם מעט ולספר להם שנדרשו 2,500 שנה, לפחות, כדי למצוא את החתיכה החסרה הזאת. רק לפני חמישים שנה מצא אותה פרופסור לפסיכולוגיה חינוכית, בשם דיוויד אוזובל (David Ausubel).
עכשיו אפשר להזמין את הסטודנטים לגלות את התשובה (כמעט) בעצמם, באמצעות דוגמה.
הציגו לסטודנטים סדרת משפטים להשלמה, שמתחברת לכדי מפת מושגים פשוטה בנושא ידוע, כמו בדוגמה בסרטון, ומשם הגיעו להגדרה של דיוויד אוזובל ללימוד והבנה, כפי שמופיעה בהמשך של אותו סרטון, ומשם לחשיבות של מפות מושגים להצלחה שלהם בלימודים. אפשר ורצוי לספר על התמיכה המדעית הנרחבת לקביעה הזאת. הערה: לצורך פישוט ההסבר הסרטון מתייחס להבניית ידע, שזה השלב הראשון בלימוד, כלימוד. כמובן שלימוד הוא הרבה יותר מהבניית ידע
אם אין לכם זמן: הוסיפו קישור והמלצת צפייה לסרטון 'למה לי כרטא?' ליד מפת המושגים הראשונה בקורס שלכם. רצוי שזאת תהייה מפה שאתם הכנתם. הוסיפו את הסרטון גם לנספח על מפות מושגים שיהיה חלק מהקורס, אם הכנתם כזה.
אחרי שהלהבנו את הסטודנטים על מיפוי מושגים מגיע השלב שבו הם צריכים לרכוש את המיומנות. השלב הראשון של רכישת מיומנות מאופיין בהשקעה עם תמורה נמוכה, מה שעלול ליצור תחושת תסכול וקושי מוטיבציוני לחלק מהסטודנטים. זה שלב שדורש תשומת לב מיוחדת. ההמשך יותר קל, כשהסטודנטים מגיעים לרמת מיומנות מספקת להפקת ערך, הקושי מתחלף בתחושת התקדמות והישג.
יש מספר דרכים לעבור את השלב הראשון בו הסטודנטים משקיעים אך עדיין לא מגיעים למיומנות גבוה. דרך אחת היא להציג לסטודנטים עקומת לימוד ולומר באופן מפורש לאורך כל השלב הראשון, שהקושי הוא זמני. רבים מכירים את העקומה אך שוכחים אותה.
דרך נוספת לעבור את השלב הראשון, היא לייצר ערך לסטודנטים מתוך שימוש במיומנות כבר בשלב מוקדם. השלבים והתרגילים המשולבים בהם מכוונים לכך.
לצד שתי הדרכים האלו טוב לעודד את הסטודנטים על המאמץ וההתמדה שלהם. על הביצועים הם כבר יקבלו משוב תוך כדי השימוש.
הציגו מספר מפות מושגים, לפחות 2-3, בתוך הקורס כחלק מהתוכן הלימודי, והשתמשו במפות האלה בהוראה שלכם, בהתחלה להסברים (איור ראשון מתחת לטקסט) ואחר כך לפתרון שאלות (איור שני מתחת לטקסט). את כל זה עשו לפני שאתם מבקשים מהסטודנטים לבנות מפות בעצמם.
רצוי להוסיף ליד המפות הסבר קצר לגבי הכללים לבניית מפות קריאות, וגם להפנות לסרטון ההדרכה שעוסק בכללים אלו – איך בונים מפה טובה. זאת גם הזדמנות להזכיר – לכל מפה יש שאלה או נושא מנחה.
למרות שההרשמה היא סטנדרטית – הזנת דואל, שם פרטי, שם משפחה, סיסמה ואישור ההרשמה בדואל, יהיו סטודנטים שיתקשו במהלך הרישום, בפרט אם מדובר בסטודנטים צעירים בגיל חטיבת ביניים או אף צעירים יותר. הנה מספר דרכים לצמצם את הקשיים האלה ולהתגבר עליהם:
הממשק של כרטא יחסית פשוט, אבל כאשר הקורס מופנה לסטודנטים בגיל בית ספר, כולל תיכון, יהיו מספר סטודנטים שיתכן ויתקשו בתפעול של כרטא ברגע הראשון. הנה כמה טיפים איך לעבור את השלב הזה בקלות.
כאשר הערכת תוצרי הלימוד ומשוב עליהם ניתנים במהלך הלימוד הסטודנט יכול לעצב מחדש את ההבנה שלו. הערכה כזאת נקראת הערכה מעצבת (Formative Assessment). כאשר הערכת תוצרי הלימוד והמשוב עליהם ניתנים לאחר שהסטודנט סיים את תהליך הלימוד מקובל לקרוא להערכה הערכה מסכמת (Summative Assessment). מטרת הערכה מעצבת לשפר את הלימוד בעוד מטרת הערכה מסכמת להעריך את תוצאות הלימוד, לרוב עבור גורמים שהם לא הסטודנט.ית.
לאור הכתוב בפסקה הקודמת ניתן להשתמש בכרטא להערכה מעצבת ומסכמת כאחד, תלוי אם מאפשרים לסטודנטים לתקן את המפות שלהם בעקבות המשוב.
יש ספרות מחקרית ענפה על שימוש במפות מושגים לשני סוגי ההערכה*. כאן אנחנו מציגים מודל פשוט וגס. אתם מוזמנים לפתח עליו ואריאציות:
כמו בכל תרגיל מצויינן שניתן באופן מרוחק, כאשר לסטודנטים גישה חופשית אחד לשני, האתגר המורכב יותר הוא למנוע העתקות. הנה שני טיפים שימושיים:
* ראו: Concept Maps: Evaluation Models for Educators להשוואה בין 7 מודלים שונים.
מאוד מפתה להשתמש בכרטא כדי לתת משוב על תשובות לשאלות חשיבה פתוחות בלי טקסט נלווה. זה היה הרעיון שהוביל לפיתוח של כרטא. הניסיון המר לימד אותנו שלפני שלומדים לרוץ כדאי ללמוד ללכת.
לכן, כדאי מאוד להתחיל בתרגילים פשוטים של הבניית ידע. הם ישפרו את הלימוד וההבנה של הסטודנטים שלכם, הם קלים לביצוע, והם מאפשרים לסטודנטים לרכוש ולפתח את הטכניקה של מיפוי מושגים, מתוך חווית הצלחה.
עם רכישת המיומנות אתם והסטודנטים שלכם, תוכלו לטפס בדרגת המורכבות והקושי של המשימות.
לפניכם רשימה של דגמי הוראה עם מיפוי מושגים בדרגת קושי עולה עם טיפים ליישום מוצלח של כל אחד מהם.
1. בניית משפט מזוג מושגים עם/בלי טקסט נלווה
"לפניכם זוגות מושגים. בנו משפט המתחיל במושג אחד ונגמר במושג שני (רשימת זוגות מושגים)".
אם אתם עובדים עם סטודנטים שנראה לכם שצריכים סיוע משמעותי בלמידה, ניתן לפרק את דגם ההוראה הזה לשני שלבים:
שלב I: בנו משפט מזוג המושגים הבא (מושג א, מושג ב)
שלב II: ערכו את המשפט כך שיתחיל ויסתיים במושג
השלב הראשון מייצר הבנה אצל הסטודנטים, והשלב השני מרגיל אותם לניסוח משפטים שניתן לשלב במפת מושגים, משפטים שמתחילים ומסתיימים במושג.
אם אתם מתרגלים את דגם ההוראה הזה בנושא שהסטודנטים מאוד בקיאים בו אולי לא תצטרכו טקסט מלווה, אבל בכל מצב אחר כדאי לצרף לשאלה טקסט נלווה. תזכורת: ניתן לקשר בתוך שאלה בכרטא לעמודים חיצוניים.
"לפניכם רשימת מושגים בנו מהם מפת מושגים המתארת את הקשרים בין המושגים (רשימת מושגים)"
הדגם הזה הוא הרחבה של הדגם הראשון. נותנים לסטודנטים רשימת מושגים לא מזווגים, הסטודנטים מזווגים את המושגים ומקשרים אותם.
כדאי (מאוד) לתת את התרגיל הזה אחרי שבניתם בעצמכם את המפה של התרגיל. לרוב, בניית המפה תגלה לכם שחלק מהמושגים שתכננתם לכלול ברשימה צריכים להופיע בצורה שונה ממה שחשבתם ברגע הראשון.
הרבה פעמים אוסף המושגים שאנחנו הגדרנו יכול לא להספיק לחלק מהסטודנטים, או שהם יחשבו על דרכים שונות לקשר את המושגים. לכן כדאי לאפשר להם להוסיף מושגים, או להטות את המושגים שהכנסנו, משהו בסגנון "ניתן להוסיף מושגים ולהטות אותם על פי הצורך".
אם התרגיל מופיע בשלבים הראשונים של עבודה עם מפות מושגים כדאי ללוות את התרגיל עם טקסט.
בשלבים הראשונים של עבודה עם מפות מושגים סטודנטים רבים עדיין לא הפנימו את שלושת הכללים המבניים לבניית מפות מושגים טובות וקריאות (בתמונה למטה). חשוב שתמשבו את הסטודנטים שלכם על שגיאות כאלה. יש לזה שתי סיבות:
כמו בכל מקום בו אנחנו רוצים להדריך את הסטודנטים, נצרף במקום זמין קישור לסרטון ההדרכה בנושא: 'איך בונים מפה טובה בכרטא'. אחרי שהסטודנטים ראו את הסרטון צריך לשכנע אותם שכדאי להם ליישם את הכללים.
דרך אפקטיבית לשכנע את הסטודנטים להיצמד לכללים היא להדגים את החשיבות של הכללים על 2-3 היגדים פגומים שקיבלו משובים כאלה. אם אתם רואים שיש מספיק שגיאות כאלו, עצרו את התרגיל לרגע, הציגו את ההיגדים עם השגיאות על הלוח, הזמינו סטונדט.ית לתקן אותם לפי הכללים, או שתתקנו בעצמכם, והראו איך המושגים המתוקנים מתקשרים יותר בקלות למושגים אחרים. כדאי לבצע את ההדגמה הזאת במפה הראשונה או השנייה. קחו את ההדגמה בחשבון בתכנון הזמן שלכם.
נקודה חשובה שכדאי להיות מודעים אליה, רבים מהסטודנטים לא יודעים שניתן להקליק על האייקון של המשוב כדי לקרוא מה הוא אומר (תמונה למטה). הוסיפו הנחיות בגוף הקורס שיעודדו אותם לעשות זאת, אם אפשר בליווי איורים מתאימים. לרוב זה גם יפתור את הבעיה של בניית חץ בכיוון הפוך, כי חלק מהסטודנטים לא מבינים מה האייקון אומר ולכן לא מתקנים.
השלב הזה נמשך עבור רוב הסטודנטים מספר מפות, תלוי בגיל הסטודנטים ומורכבות המפות שהם נדרשים לבנות. אחרי השלב הזה הסטודנטים שלכם יבנו מפות קריאות בשטף, כך שכדאי להשקיע מעט מאמץ. מצד שני, זכרו ש"אין הקפדן מלמד", כדי לא להוציא לסטודנטים את הרוח מהמפרשים.
דגם ההוראה של מפה צוברת הוא וריאציה על הדגם של "בניית מפה מאוסף מושגים נתון". דגם ההוראה הזה מוצג בסרטון הפיילוט של כרטא עם משרד החינוך (ההסבר על מפה צוברת מתחיל ב 1:45, קישור למקום המתאים בסרטון).
למפה צוברת כמה יתרונות ברורים:
מפה צוברת יכולה לשמש גם בשיעור מוקלט, כאשר בסוף הסבר, מזמינים את הסטודנטים להוסיף את המושגים למפה שלהם. ניתן לעשות זאת מספר פעמים לאורך שיעור אחד, והבדיקה נעשית במרוכז עבור כל הסטודנטים, באופן מתמשך או לאחר מועד שהוגדר מראש להגשה.
ביישום מיטבי, מפה צוברת מלווה שיטות הוראה נוספות. היא לא מיועדת לתפקד כשיטה יחידה, ולו בגלל השעמום והירידה במוטיבציה שהוראה עם אותה שיטה לאורך זמן גורמת.
דגם ההוראה הזה לוקח את הסטודנטים שלכם שלב אחד קדימה. אם עד עכשיו הסטודנטים קיבלו את רשימת המושגים מכם, כעת עליהם לזהות את המושגים בעצמם.
לרוב, ניתן יהיה להשתמש בחלק מהמושגים והקישורים כמו שהם מופיעים בטקסט. אבל היו מוכנים לכך שבחלק מהמקרים הסטודנטים ידרשו להטות את המושגים או הקישורים בכל מיני אופנים (פעלים – גוף וזמן, עצמים – מין ומספר). הצורך הזה עולה מתוך ההבדל בין טקסט כתוב לבין טקסט המופיע במפות מושגים. במפות מושגים כל משפט מתחיל ונגמר במושג, מה שלא בהכרח נכון בטקסט כתוב.
איך מתמודדים עם המעבר הזה? באמצעות הקפדה על שלושת הכללים לכתיבת מפות מושגים קריאות. איך עושים את זה? ראו הסבר בסעיף הקודם.
זהו דגם ההוראה המתקדם ביותר. אם דגמי ההוראה עד כה עסקו בהבניית ידע, דגם ההוראה הזה מאפשר לכם לשאול שאלות הדורשות קשת רחבה של כישורי חשיבה, אך מחייב מיומנות גבוהה במיפוי מושגים.
דגם ההוראה הזה מבוסס על כך שמפת המושגים שהסטודנט.ית בונה מייצגת את ההבנה שלה.ו את התשובה לשאלה.
אחרי שהסטודנטים שלכם רכשו את המיומנות של מיפוי מושגים, זהו דגם הוראה מעולה להוראה מעוררת חשיבה.
כשהסטודנטים מתורגלים בבניית מפות מושגים אפשר לטפס בדרגות הקושי של השאלות לפי רמת ההבנה וכישורי החשיבה הנדרשים מהסטודנטים בקורס. אפשר להגדיל את המרחק הרעיוני בין המושגים ואת מורכבות המפות, אבל השתדלו לא להגיע למפות עם 20 מושגים או יותר, שהן קשות למעקב ולהבנה, גם למי שבנה אותן, ובוודאי לאחרים.
אתם מעדיפים ללמד את המקצוע שלכם ולא רוצים להקדיש זמן רב לתמיכה ולהדרכה טכנו-פדגוגית של כלי הלימוד שאתם משתמשים בהם. לכן, כדאי מאוד לשבץ לאורך כל הקורס, בפרט בחלקים הראשונים שלו, במקומות בהם הסטודנטים עובדים עם כרטא "קופסאות" עם הסברים מפורטים, רצוי מאויירים/צילומי מסך, עם דוגמאות מתוך הקורס שלכם. ראו דוגמה מתוך קורס בתזונה לתלמידי כיתות ט' מפיתוחה של ד"ר אסתי לסלו.
בחלק מהמקרים תוכלו לקשר ישירות לסרטוני ההדרכה של כרטא, אבל אתם יכולים גם לכתוב נספח לקורס שלכם, שירכז תובנות והדרכות לכלים נוספים שמופיעים בקורס שלכם ולקשר אליו.
נספח כזה ילך ויגדל או יתחדד עם ההוראה שלכם, מקורס לקורס, ויהיה מקום שהסטודנטים שלכם יתרגלו להגיע אליו כשהם נתקלים בקושי טכנו-פדגוגי.
'כפתור הפאי' שבצד שמאל למעלה בממשק בדיקת היגדים בכרטא (החץ האדום בתמונה למטה מכוון אליו), מאפשר למורה לזהות בזמן אמת איזה סטודנטים מתקדמים ואיזה מתקשים (תמונה עם פסים אדומים, צהובים וירוקים). אם אתם בשיעור מקוון אתם עלולים לפנות לסטודנט.ית מתקשה ולשאול אותו.ה מול כולם אם הוא.יא צריכים עזרה. הנה כמה דרכים נעימות יותר לעזור לסטודנטים מתקשים.
בפרק הזה ריכזנו את כל הטיפים לכדי רשימה אחת איתה תוכלו לבדוק את הקורס שלכם. אם עלה אצלכם רעיון לסעיף נוסף, כתבו לנו.
🗹 לסטודנטים יש הזדמנות ואמצעי ללמוד את הרקע התיאורטי של מפות מושגים, ואת החשיבות של מיפוי מושגים להצלחה שלהם בלימודים (בניית מוטיבציה).
🗹 תהליך ההרשמה ברור לסטודנטים, יש קישור נוח וזמין להסבר מפורט לתהליך ההרשמה, יש רשימת קשיים אפשריים ברישום ואיך אפשר להתמודד איתם.
🗹 מפות מושגים מופיעות בקורס תחילה בתור כלי הוראה ורק לאחר מספר מפות הן מופיעות גם בתרגילים
🗹 במקומות בהם עובדים עם כרטא מופיעים במקום בולט הסברים טכנו-פדגוגיים ברורים המנחים את הסטודנטים איך להשתמש בכרטא בצורה נכונה, הן במישור הטכני והן במישור הלימודי.
🗹 המפה הראשונה שנבנית משמשת לרכישת המיומנות הטכנית (רלוונטי יותר לסטודנטים צעירים).
🗹 אתם נעזרים בסטודנטים מתקדמים או בחברות בין סטודנטים כדי לתמוך במתקשים.
🗹 אתם נמנעים מאזכור שמות סטודנטים מתקשים בפורום כיתתי.
🗹 סטודנטים יכולים לקרוא על ההבדל המבני בין מפת מושגים בה כל משפט מתחיל ונגמר במושג, לשפה דבורה וכתובה בה אין את האילוץ הזה.
🗹 לסטודנטים יש גישה להסבר איך בונים מפה טובה.
🗹 ההסברים כוללים איורים, או צילומי מסך, מתוך המשימות של הקורס שלכם.
🗹 לסטודנטים יש אפשרות לבקש עזרה בצד הטכני ובצד הפדגוגי.
🗹 דגמי ההוראה מופיעים בקורס בדרגת קושי / מורכבות עולה.
🗹 המפות בקורס לא מגיעות ל 20 מושגים.
🗹 בקורס, סמוך למפות יש תזכורות לבדוק את תוכן המשובים באמצעות הקלקה על איקון המשוב. מומלץ להוסיף איורים של איקוניי המשוב עם התוכן שלהם סמוך למשימות.
לא, עשינו הרבה יותר. אבל את השאר אנחנו מתביישים לפרסם :o).
הטמעה של שיטת הוראה חדשה, בוודאי של פרקטיקת הוראה ולימוד כל כך משמעותית כמו מיפוי מושגים, נמשכת מספר שבועות ולפעמים חודשים.
זה אירוע יחסית נדיר בקריירה של רוב אנשי ונשות חינוך. אבל מי שמצליחים לשלב מיפוי מושגים בהוראה שלהם חווים שינוי עמוק באופן ההוראה שלהם והלימוד של התלמידים שלהם.
תלמידים שירכשו את המיומנות הזאת אצלכם ישתמשו בה גם במקומות בהם המרצים/מורים שלהם לא ישתמשו בה, ותמיד יזכרו מי הקנה להם אותה.
הוספנו כאן למטה כמה מילים שאמרו מורים ותלמידים שהתנסו בכרטא. מקווים שתזדהו איתם תוך כמה שבועות.