לצד האתגר המוכר של הקניית ופיתוח מיומנויות מורכבות, התווסף עם המעבר להוראה מקוונת, אתגר חדש וקריטי – צמצום תופעת ה Zoom-בים, תלמידים שלכאורה נוכחים בשיעור מקוון, אבל למעשה עסוקים בדברים אחרים.
לשני האתגרים מכנה משותף, הם צורכים זמן רב מהמורה. הקניית ופיתוח מיומנויות מורכבות כרוכה במשוב אישי על משימות פתוחות, וצמצום תופעת ה Zoom-בים כרוך בהפעלה ומישוב רצופים של התלמידים.
בפיילוט הנוכחי נבדקת יכולתה של כרטא לסייע למורים לפתח אצל התלמידים מיומנות הבניית ידע, תוך כדי הפעלה ומישוב רצופים שלהם, והכל תוך מאמץ קטן מאוד של המורה.
הפיילוט נערך במסלול ירוק (תוכנית מספר 8457) בליווי ד"ר אירית שדה, מפמ"ר ביולוגיה ופונה לכלל מורי ותלמידי הביולוגיה של ישראל.
כרטא פתוחה גם למורים בתחומי ידע אחרים.
מקבלי החלטות המעוניינים בפיילוט דומה במסגרת שלהם מוזמנים לפנות אלינו.
השלב הראשון בלימוד הוא הבניית הידע, יצירת קשרים בעלי משמעות בין פיסות המידע השונות. הבניית הידע מאפשרת את כל כישורי החשיבה הגבוהים שיבואו בהמשך – ניתוח והסקה, יישום, הערכה ועוד. לכן, אחת המטרות הראשונות שלנו המורים, היא לסייע לתלמידים להבנות את הידע נכון, לזהות תפיסות שגויות וחסרות ולכוון את התלמידים כך שיתקנו וישלימו אותן.
יש הרבה דרכים להבנות ידע, מיפוי מושגים הוא אחד מהן.
בדרך כלל אנחנו נותנים משובים על הבניית ידע לכל הכיתה יחד, על סמך תשובה של תלמיד או שניים, מבלי יכולת לוודא שכיסינו את כל התפיסות השגויות והחסרות אצל כל התלמידים.
דרך טובה יותר להבניית ידע נכון ומלא עוברת דרך משוב אישי לכל תלמיד.ה על תהליך הבניית הידע שלו.ה. אך אליה וקוץ בה, משוב אישי לכל תלמיד.ה גוזל המון זמן.
בעמוד הזה נלמד דרך למשב את התלמידים שלנו על הבניית הידע שלהם בצורה מדויקת תוך חיסכון ניכר בזמן.
כרטא מאפשרת לנו לתת משוב אישי על מפות מושגים פתוחות, כאלה שכל תלמיד בונה בעצמו, תוך חיסכון ניכר בזמן, עד כדי אוטומציה מלאה, או קרובה לכך. ניתן להבנות את הידע עם כרטא בתהליך רציף הנע בלולאות חוזרות המורכבות מהשלבים הבאים:
המפה הניבנת בתהליך כזה נקראת מפה צוברת והיא מלווה את הלימוד שנעשה במגוון דרכים נוספות.
אם נשארו לכם שאלות העוסקות בהפעלה של כרטא, אתם מוזמנים לצפות בסרטון ההדרכה שלנו – המדריך למשתמשים בכרטא, שתי שורות למטה. אתם גם כמובן מוזמנים לעמוד התמיכה וההדרכה למורים.
זה הכל, כמעט. יש עוד כמה טיפים שעושים את החיים קלים יותר.
לפני שאנחנו שולחים לתלמידים קישורים למפגשים של בניית מפות מושגים, כדאי (מאוד) לצפות בסרטוני ההדרכה ב'מדריך למורה'. באותו אופן כדאי שגם התלמידים יצפו ב'מדריך לתלמידים'. שניהם באתר הבית של כרטא..
אם עוד לא ביקרתם בעמוד התמיכה וההדרכה שלנו, זה הזמן: המדריך למשתמשים
מיפוי מושגים הוא אקט לימודי משמעותי ומתמשך, שאפשר לתת עליו ציון. הנה רעיון פשוט לצינון מפה:
דרך טובה ללמוד לעבוד עם מפות מושגים היא באמצעות שילוב מפות מושגים בשיעורים שלכם. כשאתם מציגים מפה על המסך/לוח הקדישו גם כמה מילים לשלושת הכללים לבניית מפת מושגים קריאה, והדגימו אותם על המפה.
מספר המושגים שיופיעו במפה יהיה גדול ממספר המושגים שבסילבוס, שכן, מלבד מושגי המפתח מתווספים מושגים תומכים ומסבירים. התוצאה – מפה צפופה והקשה למעקב ולהבנה.
אם אתם רואים שהתלמידים מגיעים למפות של 20 מושגים, התחילו מפגש חדש מאותה השאלה. אין הגבלה על מספר המפגשים שתפתחו מאותה שאלה.
ניתן להוסיף את אותו מושג ואותם קישורים בכמה מפות של אותה שאלה. כולם יקבלו את אותם המשובים, לא משנה באיזה מפגש תתנו אותם.